Почивна станция Саня
Нощувки и почивка в град Априлци

За Априлци

Априлци е курортен град в Централна Северна България. Той се намира в Ловешка област, в близост до град Троян. Градът е административен център на община Априлци.
На територията му се намират множество хотели и къщи за гости, предлагащи уют и уникална панорама.
Разположен е в планински район, в обширна котловина в подножието на първенеца на Стара планина – връх Ботев, недалеч от връх Марагидик.
Градчето е разположено в изключително благоприятна местност. От квартал „Видима“ и квартал „Острец“ се разкрива красива гледка към върховете Ботев и Марагидик. През участъка „Мазането“ преминава асфалтов път, в чийто край започва пътека към х. „Плевен“. В южния край на квартал „Острец“ се намира и път, по който може да се стигне до х. „Тъжа“, а в източната му част се намира началото на Русалийски проход.
Градчето се намира в непосредствена близост до национален парк „Централен Балкан“, в чиито територии може да се навлезе без превозни средства от квартал „Острец“ през Русалийски проход, както и от квартал „Видима“, точно при разклона за ВЕЦ „Видима“ и „Мазането“, и да се насладите, след дълъг и не много лесен преход, на великолепното Видимско пръскало.
През града текат реките Острица и Видима.

 

1.Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак  е единственото в страната, в чиито изложбени зали са показани уникални предмети на народните художествени занаяти, изработени от изтъкнати майстори от всички етнографски райони на България.

2.Троянски манастир
Троянският манастир като манастирски комплекс е трети по големина в България, забележителен паметник на културата от национално значение. Разположен е в красивата долина на река Черни Осъм, на 10 км южно от град Троян.

3. Природонаучен музей – с.Черни Осъм
Музеят възниква като училищна музейна колекция към природонаучния кръжок в училището в село Черни Осъм - 1956 г.. Той е един от малкото пълноценно действащи музейни институции в населено място със статут на село. В трите зали на музея са показани над 700 експоната.

4 .Туристическа пътека до свещенния път на траките.

Туристическа пътека до свещенния път на траките предлага на туристите разходка от музейните зали до връх Турлата и тракийското светилище там. Пътеката има два варианта единият от които е кратък, а другият удължен. Маршрута съчетава възможността да посетите както културни забележителности така и да се разходите из красивата иглолистна гора. По пътя има много указателни табели, така че няма да Ви е трудно да се ориентирате за посоката на движение. Също така има и пейки за отдих, обособени зони за пикник. 

5.Водопад Видимско Пръскало
В Централен Балкан се намират едни от най-внушителните и високи водопади в България.  Местните наричат тези красавци „пръскала“. Тук, в царството на скалите, природата е изваяла поредното си чудо – Видимското пръскало. Този водопад е един от най-високите и величествени природни творения в България.Видимското пръскало се намира близо до Априлци, а до него е изградена екопътека.
Екопътеката минава покрай река Пръскалска.  Маршрутът е изключително живописен. И как да не е, все пак това е Централен Балкан.