За Априлци

Априлци е курортен град в Централна Северна България. Той се намира в Ловешка област, в близост до град Троян. Градът е административен център на община Априлци.

На територията му се намират множество хотели и къщи за гости, предлагащи уют и уникална панорама.

Разположен е в планински район, в обширна котловина в подножието на първенеца на Стара планина – връх Ботев, недалеч от връх Марагидик.
Градчето е разположено в изключително благоприятна местност. От квартал „Видима“ и квартал „Острец“ се разкрива красива гледка към върховете Ботев и Марагидик. През участъка „Мазането“ преминава асфалтов път, в чийто край започва пътека към х. „Плевен“. В южния край на квартал „Острец“ се намира и път, по който може да се стигне до х. „Тъжа“, а в източната му част се намира началото на Русалийски проход.

Градчето се намира в непосредствена близост до национален парк „Централен Балкан“, в чиито територии може да се навлезе без превозни средства от квартал „Острец“ през Русалийски проход, както и от квартал „Видима“, точно при разклона за ВЕЦ „Видима“ и „Мазането“, и да се насладите, след дълъг и не много лесен преход, на великолепното Видимско пръскало.

През града текат реките Острица и Видима. 

1. Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак е единственото в страната, в чиито изложбени зали са показани уникални предмети на народните художествени занаяти, изработени от изтъкнати майстори от всички етнографски райони на България.

2. Троянски манастир

Троянският манастир като манастирски комплекс е трети по големина в България, забележителен паметник на културата от национално значение. Разположен е в красивата долина на река Черни Осъм, на 10 км южно от град Троян.

3. Природонаучен музей – с.Черни Осъм

Музеят възниква като училищна музейна колекция към природонаучния кръжок в училището в село Черни Осъм - 1956 г.. Той е един от малкото пълноценно действащи музейни институции в населено място със статут на село. В трите зали на музея са показани над 700 експоната.

4. Туристическа пътека до свещенния път на траките

Туристическа пътека до свещенния път на траките предлага на туристите разходка от музейните зали до връх Турлата и тракийското светилище там. Пътеката има два варианта единият от които е кратък, а другият удължен. Маршрута съчетава възможността да посетите както културни забележителности така и да се разходите из красивата иглолистна гора. По пътя има много указателни табели, така че няма да Ви е трудно да се ориентирате за посоката на движение. Също така има и пейки за отдих, обособени зони за пикник. 

5. Водопад Видимско Пръскало

В Централен Балкан се намират едни от най-внушителните и високи водопади в България.  Местните наричат тези красавци „пръскала“. Тук, в царството на скалите, природата е изваяла поредното си чудо – Видимското пръскало. Този водопад е един от най-високите и величествени природни творения в България.Видимското пръскало се намира близо до Априлци, а до него е изградена екопътека.
Екопътеката минава покрай река Пръскалска.  Маршрутът е изключително живописен. И как да не е, все пак това е Централен Балкан.